Kada ici na Thailand? Najbolje vrijeme za otic na Thailand je od početka studenog do kraja veljace kada je razdoblje hladne klime. U ostatku godine, Thailand nije ugodno mjesto za ljude naviknute na nasu, balkansku klimu zbog ogromne vlage u zraku pa se boravak na otvorenom može pretvoriti u pakleno iskustvo s otežnim disanjem. FYI na tajlandu nema 4 godisnja doba kao kod nas, nego ima hladno, toplo i kisno. Klima je tropska. Kako otici na Thailand? Avionom! No shit Sherlock. Svakako izbjegavati Aeroflot, normalna cijena povratne karte po osobi je oko 5k kn, a ako malo zakasnite s bookiranjem, penje se i do 8k ili 10k. Planirajte put barem 6 mjeseci ranije, dogovorite na vrijeme godisnji na poslu (tocne dane) i bookirajte kartu sto prije. Isto vrijedi i za hotele i resorte koji nude popuste (10-15%) ako bookirate sobe ranije. Kako putovati Thailandom?  Opet, avionom! Za vrijeme sezone, busevi i vlakovi kasne i po nekoliko sati, a da biste stigli od Bangkoka do, recimo, Ko Phi Phia, trebate kombinirati vlak (s krevetom), pa privatni taxi do busa, pa bus, pa opet privatni taxi do pjera i katamaran/trajekt/brod. Ako vam vlak kasni, necete uloviti dogovoreni prijevoz sto ce rezultirati opcim kaosom i u najboljem slucaju cete izgubiti samo pola dana zasluzenog odmora na plazi. Generalno, vlak je ok sredstvo prijevoza, ima aircon i krevete, cist je i siguran. Ali za sigurnost vlastitog uma i zivaca, vozite se lijepo avionom i kupite karte na vrijeme pa nece ni biti skupe. Air Asia i Bangkok Airlines imaju ok lokalne linije, a vecina popularnih mjesta na moru ili otocima ima zracnu luku. Ako pak zelite ili morate ici zemljanim putevima, imate agenciju  na stanici za vlak u Hua Lampong, Bangkok koji ce vam organizirati lokalno putovanje (karte za vlakove, brodove, buseve, smjestaj… bez provizije).  Što vidjeti u Bangkoku?
  • Tapkajući po Bangkoku shvatiš da je cijeli grad jedan veliki buvljak. Recimo na Sukhumvit Roadu možeš kupiti dildo, šlape, dres od Barcelone, kopiju viagre u bilo koje doba dana ili noći na uličnim štandovima. Svakako mjesto koje treba posjetiti je Chatuchak Weekend Market, ogromni Hrelić veličine… hm, nemam pojma. Uglavnom, ogroman je. Prodaje se sve, od polovnih knjiga, umjetnina, lažnih Armani satova, kućnih ljubimaca… Market radi samo subotom i nedjeljom i ogromna je guzva.
  • Bangkok obiluje hramovima, a oni koje se svakako isplati pogledati su Wat Phra Kaew i Grand Palace, Wat Arun, Wat Pho i Golden Mount. Kad prelazis Chao Praya rijeku do Wat Arun hrama, nije lose svratiti ni muzeja medicinskog fakulteta gdje je izlozena zanimljiva zbirka konzerviranih sijamskih blizanaca i tijela osakacenih na vrlo zivopisne nacine.
  • Barem jedan zalazak sunca u Bangkoku treba docekati na 8x. katu Baiyoke Sky Hotela gdje se nalazi rotirajuca kupola, lounge itd. Baiyoke je najvisa zgrada u Bangkoku i pogled odande je must see.
  • Vožnja tuktukom od mjesta do mjesta lako pređe u naviku, ne treba ju platiti vise od 150THB, a u suprotnom su vas preveslali. I ovako su vas preveslali, al jebiga. Inace vozaci tuktukova su specijalna gamad, pokusati ce trejdat ultrajeftinu voznju pod uvjetom da vas odbace do svog draguljara ili krojaca. *NE IDITE* tamo jer se necete izvuci bez da kupite moronsko odijelo ili lazno kamenje. Dakle, tuktuk od tocke A do tocke B, nema stajanja. U pravilu ce vas vozac voziti kroz shortcute i ulicice gdje hrpa lokalnih likova nesto utovara, pretovara, odvozi, dovozi i u takvim ulicima obicno bude zastoj u prometu pa drzite vrijedne stvari na vidiku.
  • Sukhumvit Road je poznat po kurvaluku, prosetajte se ulicom i bez problema cete nesto ubosti, s tim da se prvo treba opijati. WARNING: shemale se na Thaiu kaze kathoey/ ladyboy, a ima ih u post-operation i pre-operation stanju. Ko pita ne skita.
  • Day trip do Ayuthaye za sve ljubitelje hramova i povjesnih siteova. Ne znam u kakvom je stanju poslije popave, ali sigurno se ima sto za vidjeti.
Kuda na kupanjac?  Najbliže Bangkoku nalazi se Hua Hin, nekakav ok resort u kojem nisam bio, a kojeg mi je preporucila frendica iz Singapura, tamo valjda si idu u Hua Hin.Na istocnoj obali, u Tajlandskom zaljevu nalaze se Koh Samui, Koh Pha Ngan i Koh Tao. Na zapadnoj obali, u Andamanskom moru je Koh Phi Phi Don (Beach s DiCaprijem je sniman na Koh Phi Phi Lay, to je otocic krajem), Ko Lanta i Phuket. Bili samo na Phi Phiu i Samuiu i iskreno mi je Samui puno bolje sjeo. Phi Phi je mrtav u 22h, nista ne radi, plaza je lijepa ali nije za kupanje jer je ogradjeni dio preplitak. Samui je puno zivlji, a nije toliko iskomercijaliziran i umjetan kao Phi Phi. Pored je Koh Tao, raj za svakog tko voli ronjenje.